Här kommer ett blogginlägg från Ambassadör Linda Nurmi. Följ henne på hennes Instagramkonto @Rensabadrummet

_ * _ * _ * _ 

Smink... Något som många barn tycker om att testa redan som små, och som vissa sedan blir beroende av i tonåren. Jag kan inte tala för alla, men jag har i alla fall haft mammas läppstift smetat över halva ansiktet som 4-åring samt tio år senare genomlidit ett smärre beroende av kajal... Känner någon annan igen sig?

 
Många av tonåringarna som sminkar sig lägger nog inte så mycket tanke på vad produkterna innehåller. Troligtvis vet de inte om att de exponeras för hundratals kemikalier varje dag av sminket. Även om de hade vetat det så är frågan om de hade oroat sig över det..?
 
Bland de som använder smink kan man hitta såväl parabener (ett konserveringsmedel i kosmetika) som triclosan (antibakteriellt), ftalater och syntetiska doftämnen i kropparna. Dessa ämnen kan vara hormonstörande, och påverka den känsliga hormonprocessen som vi går igenom i tonåren. Detta kan till och med påverka förmågan att få barn.
 
Jag känner mig trygg i att jag nu avstår från de större sminkmärkena för att istället köpa produkter med ingredienser som inte är främmande för kroppen. Samtidigt känner jag en sorg över att jag inte hade denna kunskap tidigare. Jag blir arg på företag som riktar in sig mot barn(!) och ungdomar med produkter som inte är hälsosamma. Jag blir arg på att stora butikskedjor inte verkar veta bättre än att sälja dessa produkter. Jag blir arg på tanken av att allt för många människor, helt ovetandes, använder produkter som är skadliga för sin kropp.
 
Samtidigt är jag hoppfull. Bakom de stora kedjornas hyllmeter med kemikalier kryllar det av bättre alternativ. Förhoppningsvis kommer dessa mota bort kemikalierna i framtiden, samtidigt som kunskapen bland forskare, politiker och allmänheten ökar. Att sminka sig ska vara kreativt, roligt och riskfritt!
 
//Linda